Afgelopen zaterdag opende wethouder Astrid Janssen de Land Art-tentoonstelling ‘Stille Omgang’, een wandelroute van kunst in de buitenlucht bij het Eemklooster in Amersfoort. Onder toeziend oog van omwonenden, deelnemende kunstenaars, kunstliefhebbers en ondernemers uit het Eemklooster hees de wethouder de vlag voor de tentoonstelling die van 23 april tot en met 30 oktober te bezoeken is.

Organisatoren Elganan Jelsma en Peggy Eras selecteerden veertien kunstenaars die met hun werk reflecteren op het kloosterleven van stilte en bezinning tegenover de drukte van het gewone leven. Het is even ontsnappen aan de hectiek van alledag, een Stille Omgang om tot jezelf te komen. Door kunst te plaatsen op onverwachte plekken wordt het unieke van de locatie benadrukt.

Wethouder Astrid Janssen: “Het Eemklooster is een van de Amersfoortse rijksmonumenten en zowel het complex als het terrein eromheen zijn prachtig. Het kunstproject, dat mede mogelijk is gemaakt door Open Call Beeldende Kunst Amersfoort, verbindt kunstwerken met de omgeving. Het maakt deze serene plek aan de rand van de stad nog iets mooier dan ze van zichzelf al is. Ik hoop dat veel mensen de kunst komen bekijken en zo ook het klooster, misschien wel opnieuw, ontdekken.

Het landschap ontdekken

In de Stille Omgang ontdek je het landschap rondom het Eemklooster aan de hand van 17 kunstwerken, veelal gemaakt van biobased en hergebruikt materiaal. De Land Art-kunstwerken zijn speciaal voor deze locatie vervaardigd als toevoeging aan en reactie op het landschap. Het terrein en de begroeiing zijn daarbij geheel intact gebleven. Zo creëerde Thea van Vliet als ode aan de natuur een installatie ‘Kapel’ van natuurlijke materialen met gotische ramen en een roosvenster. Om de natuur te eren als gewijde plaats voor rust, bezinning en inspiratie. Iets verderop worden bezoekers verleid door Elsbeth en Hester Pilz in ‘Waar vinden wij zingen?’ om oog te hebben voor de kleine wonderen in de natuur die ons omgeven. Aan het eind van de rondgang kunnen bezoekers genieten van de lekkernijen uit de Zuid-Italiaanse keuken van het recent geopende La Cantina.

Locatie en openingstijden

Het Eemklooster, Daam Fockemalaan 22, Amersfoort. De Stille Omgang is elke dag te bezoeken van 10.00 – 20.00 uur, toegang gratis. La Cantina is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 19.00 uur.

Een keer per maand op zaterdag geven kunstenaars een persoonlijke toelichting op hun werk. Kijk op www.eemklooster.nl/agenda voor de data.

Kunstenaars: Hedy Hempe, Chiel Kuijl, Carola Mokveld, Hester Pilz & Elsbeth Pilz, Johan Sietzema, Jos Smink, Yolanda van Dongen & Jacomien Boonstra, Peggy Eras, Elganan Jelsma, Jan Everwijn, Peter Huibers en Thea van Vliet.

Mede mogelijk gemaakt door

De Stille Omgang is georganiseerd door Elganan Jelsma (www.pubart.nl) en Peggy Eras (www.peggyeras.nl). De expositie is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amersfoort en het Prins Bernhard cultuurfonds Utrecht. De ‘Stille Omgang’ is een van de drie winnaars van de Open Call beeldende kunst die de gemeente financiert. Up Amersfoort en Ruis zijn de andere twee winnaars. Gemeente Amersfoort verstrekt jaarlijks een opdracht voor het uitvoeren van een nieuw beeldend kunstproject dat kwalitatief hoogstaande beeldende kunst zichtbaar maakt en een impuls geeft aan het beeldende kunstklimaat in Amersfoort.