Op 11 september 2021 heeft het Eemklooster haar deuren geopend voor Open Monumentendag. Hierbij zijn rondleidingen gegeven en konden bezoekers in delen van het gebouw vrij rondlopen om het monument ook van binnen te zien.

In lijn met het landelijke thema ‘Inclusie’ van Open Monumentendag dit jaar, hebben diverse bedrijven en collectieven, die gehuisvest zijn in het Eemklooster, de deuren geopend. Zo kunnen bezoekers ook de echte sfeer en diversiteit van het Eemklooster ervaren. Daarnaast is er speciaal voor deze dag de documentaire “De laatste zusters O.L.V. ter Eem” van Rob Smulders, getoond in de kapel. Deze documentaire uit 2009 is nooit eerder in het openbaar getoond, mede door de zeer openhartige interviews met de zusters over het kloosterleven in vervlogen tijden. Een prachtig tijdsdocumenten waarvan de congregatie van Onze Lieve vrouw van Amersfoort toestemming gegeven heeft deze te tonen.

Naast de monumentale activiteiten was er ook ruimte voor een smakelijk hapje en een drankje aangeleverd door Eemklooster’s toekomstige Horecapartner “La Trattoria” uit Amersfoort. Deze zal dit jaar nog een café-restaurant openen op het Eemklooster.

De Open Monumentendag staat voor ons in het teken van “Oud ontmoet Nieuw”, de titel van de stedenbouwkundige studie, dialoog met de omgeving en visie op de gebiedsontwikkeling van het Eemklooster. Een toekomstvisie met spelende kinderen, huisvesting van jong en oud, hippe bedrijfjes, horeca, groenvoorziening, energetische verduurzaming en de combinatie van monumentale en moderne architectuur. Sleutelbegrippen zijn ontmoeten, vitaliteit en verbinden, in het gebouw, de directe omgeving en met de stad Amersfoort.

De Open Monumentendag is tevens benut om de dialoog met de buurt en andere betrokken Amersfoorters te continueren. Hiervoor is beeldmateriaal over toekomstperspectieven getoond en toegelicht. Heeft u ook ideeën voor de toekomst van het Eemklooster? Laat hieronder een reactie achter.