Ontmoetingin het Eemklooster
Het Eemklooster is een plek waar mensen samenkomen voor rust én dynamiek. Naast onderwijs huizen er nu ondernemers, veelal werkzaam in welzijn, de creatieve sector en erfgoedbehoud, en vind je er horeca, sport en andere faciliteiten. En in de toekomst kan er ook weer gewoond worden.
Het Eemklooster kent veel plekken voor ontmoeting die zich lenen voor een bijeenkomst op een bijzondere plek.
Het Eemklooster is gelegen in het groen: de tuin met vijver aan de voorzijde heeft net als het klooster zelf een monumentale status. Er kan gewandeld worden in de natuur rondom het klooster.
Dekapel
De kapel bevindt zich aan de voorzijde van het klooster en kent veel originele elementen. Hoewel de uitstraling volledig authentiek is, zijn techniek op het gebied van licht en geluid beschikbaar voor uiteenlopende bijeenkomsten.
De 21 meter hoge kap met zichtbare houten balken geeft de kapel een indrukwekkend aanzien. De glas in lood-ramen zijn ontworpen door de beeldhouwer Mari Andriessen (1897 -1979).
De kapel wordt tegenwoordig gebruikt voor optredens van zang, dans en theater, filmvertoningen, sessies voor meditatie, rust en bezinning en inhoudelijke bijeenkomsten, veelal met een maatschappelijke meerwaarde.
Aangrenzend aan de kapel is een kloostergang met daar binnenin de kloostertuin die ook gebruikt kan worden voor bijeenkomsten.
Fotografie: Meij foto
Deserre
Gelegen tegen de bosrand aan de achterzijde van het klooster bevindt zich een lichte ruimte: de serre. De serre is een ontmoetingsplek voor mensen die zelfvoorzienend een programma willen aanbieden aan hun gasten. Je bent hier echt zelf gastvrouw of gastheer van het klooster. Via een eigen entree kunnen maximaal 50 personen een bijeenkomst in de serre bijwonen. Denk aan trainingen, yoga, meditatie of (filosofische) gesprekken.
De serre heeft openslaande deuren naar de tuin, die direct aan het bos grenst. Dit biedt de mogelijkheid om ook in de buitenlucht ontmoeting en activiteiten op te nemen in het programma.
De serre is van oorsprong een plek voor ontmoeting en recreatie. In 1957 werd dit deel aan het klooster gebouwd om de zusters de mogelijkheid bieden om hier tot rust te komen en te ontspannen.
Faciliteiten:
- Koffie en thee selfservice inclusief koelkast en stromend water
- Presentatiematerialen zoals groot scherm voor presentaties (dataprojector op aanvraag) en flipovers
- Aangrenzende tuin met zitjes en toegang naar het bosgebied van het klooster
Deaula
De aula van het klooster is een grote ruimte die door de jaren heen is gebruikt voor film- en theatervoorstellingen toen het klooster nog dienst deed als meisjesinternaat. Later hebben de Zusters van de Congregatie onze Lieve Vrouw van Amersfoort de aula gebruikt voor congressen. Ook nu is de aula een plek voor kennisdeling en inspiratie. Er is een kleine eigen keuken aanwezig, en via de tuindeuren is er een directe verbinding met het buitengebied van het Eemklooster.
Inde natuur
Het klooster is gelegen in veel groen, op het kloosterterrein zelf en daarbuiten.
Aan de voorzijde ligt een monumentale vijver omringd door monumentale bomen. Aan de achterzijde is een douglasbos met wandelpaden. De beukenlaan herinnert aan de originele cavalerieroute van ver voor de bouw van het klooster in de 19e eeuw.
Het gebied is een thuis voor veel dieren: eekhoorns, slangen, dassen, vleermuizen en een rijk palet aan vogels.
Bezoekers zijn welkom om een wandeling te maken en van de natuur te genieten.
La Cantina
La Cantina is een Italiaans ‘ristorante’ en een delicatessenwinkel ineen. Er is goede koffie, de lunch wordt vers bereid met biologische producten en in de namiddag kun je een borrel drinken op het terras. Als eigenaar Dario over de citroenmerenguetaartjes vertelt, loopt het water je al in de mond.
De voorliefde voor genieten van eten en drinken met mooie producten heeft de eigenaren samengebracht. Naast Dario zijn dat Carel Elsenburg en Paolo Sebastiani. Veel producten, zoals de citroenen en bloedsinaasappels, komen van Sicilië, waar familie van Sebastiani woont.
Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat er op deze plek in het Eemklooster een ‘kantine’ zit: jaren geleden zaten hier al de nonnen te eten en drinken. Dat is ook echt te merken als je hier bent: ‘we hebben de historie een plek gegeven. Zo zijn de stoelen en tafels van vroeger in La Cantina geplaatst. Voor wie liever wat comfortabeler zit, zijn er ook wat nieuwere en nog beter zittende stoelen neergezet.’ Kom het vooral zelf uitproberen!

