Kindercentrum Panta Rhei is in 1997 gestart in het Eemklooster en viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Tijd om eens even terug te blikken op hoe het begon. Lees hier het verhaal van directeur en eigenaar Marjolijn Wolsink die 25 jaar geleden het Eemklooster ontdekte om een plek te maken waar kinderen kunnen spelen en ontdekken:

“Ik woonde nog maar een paar jaar in Amersfoort en kende het klooster en het terrein niet. Ik was dan ook heel verrast toen ik de eerste keer de lommerrijke oprijlaan met de fiets in reed en bij de indrukwekkende ingang werd verwelkomd. In mijn zoektocht naar een geschikte plek voor kinderopvang zoals ik voor ogen had, had ik één grote voorwaarde: ik wilde een grote groene tuin voor de kinderen om te spelen, te ontdekken en de seizoenen te ervaren. Een goede vriend wist te vertellen dat de zusters van Onze Lieve Vrouwe ter Eem lege ruimtes hadden in hun klooster aan de Daam Fockemalaan. Na een kennismaking mocht ik daar inderdaad een ruimte huren. Dat is de ruimte waar nu de slaapkamers van peutergroep de Gnomen zijn.

Het Eemklooster was van een onderwijsorde en veel zusters hadden overal op de wereld les gegeven. Dus de levendigheid van kinderen om zich heen na hun werkzame leven vonden ze heel fijn. Enkele zusters van die begintijd staan mij nog goed bij. Zuster Agnes speelde altijd piano in de ruimte die nu babygroep Undine is. Zuster Magdalena heeft nog een tijd voorgelezen bij de peuters. De peuters toonden met Palmpasen trots hun stokken aan de zusters. Met het vertrek van de laatste zusters kwam het klooster Onze Lieve Vrouwe ter Eem leeg te staan. De huidige eigenaar wil een nieuwe betekenis te geven aan deze bijzondere plek voor de toekomst van het Eemklooster. En dat past goed bij ons kindercentrum!

Op 1 mei 1997 ben ik met 3 kindjes gestart, maar al gauw kwamen er meer kinderen en kwamen vriendinnen helpen, ging ik juffies aannemen, werd 1 groep 2 groepen, 3 groepen et cetera. En nu 25 jaar later zijn we uitgegroeid tot 2 babygroepen, 2 peutergroepen en de buitenschoolse opvang. Tot vorig jaar waren de ruimtes, gangen en kamertjes nog zoals in de tijd dat de zusters er leefden. Ik heb in de beginjaren veel rondleidingen gehad naar de keukens en de kapel en ik heb zelf met zuster Margreet rondgedwaald in de ellenlange gangen en onder de immens hoge kappen van de zolders. Of we zochten in de diepe krochten van het pand naar de huismeester…… Inmiddels hebben we de ruimtes en gangen meer passend bij onze wens en bij deze tijd ingedeeld.

Dit jaar vieren we ons 25-jarig jubileum gezellig samen met de ouders en kinderen tijdens het Sint Jansfeest. Sint Jan wordt gevierd op zaterdag 25 juni; het valt samen met de zomerzonnewende en het is het laatste jaarfeest dat gevierd wordt voor de zomer begint. Gelukkig kunnen we de traditie van het Sint Jansfeest dit jaar weer voortzetten. En dan kunnen we ook ons verbouwde kindercentrum aan iedereen laten zien.”