Zaterdag 10 september opent het Eemklooster tijdens Open Monumentendag haar deuren voor iedereen die een kijkje wil komen nemen. Bezoekers kunnen vrij rondlopen in delen van het klooster en deelnemen aan een van de rondleidingen die doorlopend plaatsvinden.

Het Eemklooster, Onze Lieve Vrouw ter Eem, stamt uit 1932 en was tot 2009 een van de vestigingsplaatsen van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Vele Amersfoorters brachten hier hun schooltijd door.

DOCUMENTAIRE “De laatste zusters O.L.V. ter Eem”

Tijdens Open Monumentendag is de documentaire “De laatste zusters O.L.V. ter Eem” van Rob Smulders te zien in de kapel. Deze documentaire uit 2009 wordt alleen tijdens Open Monumentendag in het openbaar vertoond, mede door de openhartige interviews met de zusters over het kloosterleven in vervlogen tijden. Een prachtig tijdsdocument.

PROGRAMMA IN DE KAPEL
Naast struinen door het klooster en rondleidingen, is er muziek, theater en film in de kloosterkapel met een optreden van Nieuwe Theatergroep Amersfoort, het koor Capricciosa en Toonkunst Dameskoor Eigenwijs.

10.00 uur: Film ‘De laatste zusters O.L.V. ter Eem’
11:30 uur: Optreden theaterperformance ‘ont-moeten’, Nieuwe Theatergroep Amersfoort
12:00 uur: Film ‘De laatste zusters O.L.V. ter Eem’
13:00 uur: Optreden koor Capricciosa
13:30 uur: Film ‘De laatste zusters O.L.V. ter Eem’
14:30 uur: Optreden Toonkunst Dameskoor Eigenwijs
15:00 uur: Film ‘De laatste zusters O.L.V. ter Eem’
16:00 uur: Film ‘De laatste zusters O.L.V. ter Eem’

WORKSHOP OP ADEM KOMEN (graag vooraf aanmelden)
Maak binnen de muren van het Eemklooster kennis met lichaamswerk en adem. Over de samenhang tussen ons voelen en denken en onze emoties. Meditatie, bewegen, bio-energetica en de ademhaling zijn manieren om stil te staan bij jezelf, bij wat je voelt en wat er in je omgaat. Je ontdekt hoe ontspannend, avontuurlijk en leuk het is als je meer rust krijgt in je hoofd en beter bij jezelf kunt blijven.

De workshops worden gratis aangeboden door Jozé Voskuilen en Joyce van Moorsel. Starttijden: 11.00 uur, 12.30 uur en 14.00 uur. Een workshop duurt 45 minuten.  Aanmelden kan bij Joyce via 06 13986445 en bij Jozé via 06 13910339.

IN DE KLOOSTERTUIN
Rondom het klooster is Land Art-tentoonstelling ‘stille omgang’ te zien. Kunstwerken op onverwachte plekken reflecteren op het kloosterleven van stilte en bezinning tegenover de drukte van het gewone leven. @pubart_kunstprojecten heeft dertien kunstenaars gevraagd speciaal voor het Eemklooster een werk te creëren dat de kracht van de plek nog meer tot leven doet komen.

In de kloostertuin staat ook een folly als onderdeel van de Amersfoortse tentoonstelling BAKSTEEN | BRICK die vanaf 10 september te zien is in Kunsthal KAdE en op diverse plekken in de stad. De folly bij het Eemklooster is een werk van Jan Poolen van ZEEP architects.

IN DE AULA
Fotografen van Keistad Fotocollectief exposeren hun werk.

Even bijkomen, pauzeren en napraten kan op het terras van La Cantina onder het genot van Zuid-Italiaanse heerlijkheden.

Graag tot zaterdag 10 september bij het Eemklooster!

Zaterdag 10 september | 10.00 – 16.00 uur
Daam Fockemalaan 22 | Toegang gratis