Magie dichtbij. Wie de brede oprijlaan van het Eemklooster opdraait, komt opeens in een andere wereld terecht. Het is een parkachtig landschap met klaterende fonteinen, grote grasvelden en schaduwrijke bossen.

Je vindt er ook met een indrukwekkende kapel, een statige klokkentoren, lange gangen, onverwachte loggia’s, lieflijke binnenpleinen, kunstwerken en statige trappenhuizen met sierlijke trapleuningen. Overal voel je de magie van het Eemklooster. Het lijkt alsof je hier zomaar tovenaars, elfen of reuzen kunt tegenkomen. In zekere zin is dat ook zo. De huidige bewoners toveren met geluid, of beeld, ze helpen je verder op je levensweg en het zijn kanjers in hun eigen vak. Bijzondere mensen en organisaties in een bijzondere omgeving.

kinderen

Kinderen zijn altijd thuis geweest in het klooster. Oorspronkelijk was OLV ter Eem een meisjesinternaat gebouwd in 1931. Nu bevolken tieners van het MBO-Amersfoort de magistrale gangen van het grote carré aan de noordzijde. Aan de zuidzijde van het enorme complex spelen de peuters en kleuters op het sportveld en de pleinen van de kinderdagverblijven. Stil? Levendig met verstilde momenten, dat kenmerkt het Eemklooster.

Achter de centrale hoofdingang vind je meerdere kleinere bedrijven en organisaties. Ze zijn gehuisvest rond de feeërieke binnenhoven waar fonteinen klateren, waar je elkaar ontmoet op zonnige loggia’s en waar de ramen uitkijken op de bossen aan de westkant van het klooster. Iedereen heeft heel bewust gekozen voor het klooster vanwege de authenticiteit, de magie, de ruimte en de mooie ruimtes. Maar ook omdat het klooster gewoon goed bereikbaar is, zowel vanaf de snelweg als vanaf het station. Je kunt er goed en gratis parkeren en je zit toch heel dicht bij de stad.

De officiële naam is Klooster onze Lieve Vrouw ter Eem. Het is het grootste klooster boven de rivieren en tevens het grootste rijksmonument van Amersfoort.

Toekomstvisie

Amvest heeft het complex in 2009 aangekocht met het idee om in het klooster een mix aan wonen & werken met bijzondere functies in en om de kapel te realiseren. Gezien de complexiteit van de opgave en het inzicht dat planvorming meerdere jaren gaat duren, is het complex voor de tussentijd verhuurd.

Direct na de aankoop heeft Amvest een cultuurhistorische analyse naar het kloostercomplex en het omringende landschap laten verrichten door bureau Crimson. Het complex is een rijksmonument vanwege de ensemblewaarde, omdat het zo’n groot en gaaf klooster in traditionele bouwstijl is en omdat zo’n groot kloostercomplex boven de rivieren uniek is in Nederland. Hier lees je meer over de historie van dit indrukwekkende pand.