Zeven jaar geleden overleed haar goede vriendin Wendy. “Op dat moment kun je niets anders doen dan ‘er zijn’”, vertelt ze. Sinds ze begon met fietsen werd het verlangen geboren om ook iets heel concreets te doen, om betekenis te geven aan het gevoel van onmacht. Over ruim twee weken is het zover. Dan fietst Suzan te Brake (ontwikkelingsmanager bij BOEi) drie keer de Alpe d’Huez op en af om geld in te zamelen voor kanker-research. Tijd voor een kennismaking.

Voor degenen die het niet kennen: Alpe d’Huez is een wintersport gebied in Frankrijk. Het dorpje Huez ligt halverwege de helling van de Pic Blanc en was aanvankelijk de finish van de Tour de France. Inmiddels is de finish verlegd naar de top van de Pic Blanc. Nederlands renners waren in het verleden zeer succesvol in Alpe d’Huez. Daarom staan er traditioneel veel Nederlandse toeristen langs de bochtige route om wielrenners aan te moedigen. Zo is de Alpe d’Huez een beetje een Nederlandse berg geworden.

Elf jaar geleden ontstond het idee om als sponsortocht zes keer de Pic Blanc op te fietsen onder de naam ‘Alpe d’HuZes’. Inmiddels doen elk jaar meer dan 5.000 mensen mee met het evenement. Je kunt de berg op de fiets beklimmen, maar ook wandelend. En zes keer op en neer is niet meer verplicht. Drie keer is ook prima! Dat is de opgave waar Suzan zichzelf voor gesteld heeft.

 

“In het najaar van 2015 woog ik 13 kilo meer dan nu. Toen ging er bij mij een knop om. Ik was niet tevreden met hoe ik eruit zag en hoe ik me voelde. Ik wilde gezonder gaan leven, meer sporten. Dus twee keer in de week crossfit en 2x in de week fietsen.

Toen ik in december een nieuwe mountainbike kocht, dacht ik: ‘nu moet het er van komen!’ Dus toen heb ik me opgegeven om aan Alpe d’HuZes mee te doen.”

 

“Naast Wendy zijn er ook meer mensen in mijn omgeving aan kanker overleden, of hebben met deze ziekte te maken gehad. Wat mij enorm motiveert is de gedachte dat we tegenwoordig geweldig kunnen innoveren. We kunnen zelfrijdende auto’s maken! Dan moet het toch ook mogelijk zijn om iets te ontwikkelen waarmee je misschien niet geneest, maar waarmee je kanker wel kunt overleven! Voor dat doel is geld nodig en dat wil ik graag helpen inzamelen. Er is geen minimum bedrag dat je moet binnenhalen om mee te mogen doen aan Alpe d’HuZes, maar zelf heb ik het streven om tenminste tweeduizend euro bij elkaar te fietsen.”

 

Wil je Suzan ook sponsoren? Dat kan via deze persoonlijke sponsorpagina.

 

De afgelopen maanden heeft Suzan keihard getraind om klaar te zijn voor haar krachtsinspanning. Zo deed ze 23 april mee aan de klassieker Luik-Bastenaken-Luik.

“Dat is een hele heuvelachtige route. Er zitten stukken in die nog steiler zijn dan Alpe D’Huez, zoals delen van La Redoute . Dat ging me heel goed af, dus ik heb er vertrouwen in dat ik die drie keer voor elkaar ga krijgen. De beste tijd ooit (36:40) werd door Marco Pantani gereden, mét stimulerende middelen. Ik doe het zonder en verwacht er tussen de anderhalf en twee uur per keer over te doen. De eerste keer zal wel goed te doen zijn. De tweede keer verwacht ik dat het lastiger wordt. Bij de derde keer zal ik het wel moeilijk krijgen en zal ik denken aan de mensen uit mijn omgeving die met kanker te maken hebben gehad. Maar ik ben een doorzetter en ik weet van mezelf dat ik altijd meer kan dan ik denk. Dus ook al wordt het ploeteren, ik kom aan. En ik weet dat mijn vriend en mijn ouders bij de finish staan!”

Alle nieuws