Restaurator Mirjam Berntsen heeft sinds twee jaar haar atelier in het Eemklooster. Ze herstelt schilderijlijsten en ander houtwerk, voor particuliere opdrachtgevers en musea. De combinatie van praktijk en onderzoek vindt ze het leukst. “Het is dankbaar werk, om een object te restaureren.”

Berntsen is opgeleid tot meubelrestaurator, maar richt zich met name op schilderijlijsten en beschilderde en vergulde houten objecten. Dertien jaar geleden begon ze haar eigen bedrijf: BerntsenRestauratie. “Wat ik zo leuk vind aan mijn werk, is de veelzijdigheid van materialen, technieken en onderzoeksmethoden.” De combinatie van onderzoek en praktijk spreekt haar sterk aan. “Laatst heb ik een lijst gerestaureerd van Jan Toorop die beplakt was met beschilderd behang, waardoor het leek alsof de lijst met leer was bekleed. Daar waren op de hoeken stukken af. Dan ga ik onderzoeken waar de lijst uit samengesteld is. Door kunsthistorische en technisch onderzoek, weet ik de materialen te achterhalen, waarna ik het ontbrekende op z”n manier aanvul dat het altijd ongedaan kan worden gemaakt.”

Thumbnail van Mirjam Berntsen herstelt hout, van schilderijlijsten tot kleine meubels
Hier is precies de goede lichtinval. De sfeer past bij mijn werk, vooral omdat het klooster een monumentaal gebouw is.

“Het is heel dankbaar werk om een object te restaureren”, vindt ze. “Bijvoorbeeld een houten beeldje, waarvan je de resten verf er heel precies af moet halen, zonder het onderliggende hout te beschadigen. De klant is dan heel erg blij met het resultaat.”

Twee jaar geleden verplaatste Berntsen haar atelier naar het Eemklooster. “Voor mijn werk is het erg belangrijk dat ik veel licht heb, maar geen direct zonlicht. Dus geen ramen op het zuiden of westen. In mijn vorige pand zaten alleen lampen, bovendien was het moeilijk begaanbaar.” In haar zoektocht naar nieuwe werkruimte, kwam ze bij het Eemklooster uit. “Hier is precies de goede lichtinval. De sfeer past bij mijn werk, vooral omdat het klooster een monumentaal gebouw is. Het geeft mij rust, er heerst een goede sfeer om te werken. Zo kan ik weer nieuwe inspiratie opdoen. Elke keer als ik hier naartoe fiets en het terrein op kom rijden, denk ik: wauw, dat ik hier mijn werkplekje heb.”

Alle Huurders