De oude koelcel moet nog schoongemaakt worden, zodat er een koffiehoek kan komen. De net iets te lage originele keukenkastjes uit 1936 krijgen een hoger werkblad, maar voor de rest is de voormalige voor-snij-keuken van het Eemklooster bijna klaar.

Het hele plafond is trendy donkergrijs gespoten inclusief de wirwar van buizen, leidingen en pijpen. Klaar? “Nou ja, er komt ook nog een lichtinstallatie tegen het plafond, een paar 3D-projectoren en flink wat DJ-apparatuur op de tafels in het midden en daar aan de wand”, wijst onze gastheer. We staan onder in het Eemklooster met Olaf Ramak, oprichter van ‘Pyntago’, de ‘Pioneer DJ-school’ en ‘Kox en Ramak audiostudio’. Ramak is een rasondernemer. Binnenkort start hij met de DJ-Xperience. De ruimte in de krochten van het Eemklooster biedt straks plek aan de Eemlandse DJ-community, zo is de bedoeling.

Thumbnail van De Tiësto’s van de toekomst komen uit het klooster
Wij leiden mensen op tot DJ of producer.

DJ-Experience
“De DJ-Xperience is gericht op amateur-DJ’s die verder willen komen. Voor een paar tientjes per maand hebben ze een abonnement. Daarmee kunnen ze onbeperkt gebruikmaken van de geavanceerde apparatuur, worden ze lid van de DJ-community waarmee ze ook workshops krijgen van gerenommeerde DJ’s die wij hier naartoe halen.”

Olaf Ramak zit in de elektronische muziek. “Denk aan muziek van Armin van Buuren, DJ Tiësto, Afrojack of Fedde le Grand. Nederland is wereldwijd toonaangevend in elektronische muziek. Wij leiden mensen op tot DJ of producer,” aldus Ramak. Steeds meer kinderen willen, aangestoken door het succes van de grote namen, ook DJ of liever nog ‘producer’ worden. “Een DJ weet hoe je bestaande muziek op een gave manier aan elkaar kunt krijgen. Een producer is echt een musicus, hij componeert zelf muziek; melodielijnen, ritme en harmonieën. Daarbij maakt hij soms gebruik van samples, (kleine stukjes bestaande muziek of geluiden, red.) De beroepen lopen sterk in elkaar over. Daarbij moet je je realiseren dat musici eigenlijk allemaal freelancer en dus ondernemer zijn. Ze moeten veelal hun eigen broek ophouden, dus hun eigen boekhouding, promotie en contracten doen. Daar valt dus best het nodige op te leiden.”

Draaien
Pyntago is de producersopleiding die Ramak heeft gestart en die gevestigd is in het Eemklooster. In groepen van maximaal zeven leerlingen stoomt Pyntago ze in twee jaar klaar voor de markt. Pyntago is een particuliere opleiding die wordt ondersteund door fabrikanten van hardware en software zoals Pioneer, Ableton en Steinberg. Binnenkort is het ook een door de overheid erkende geregistreerde opleiding voor kort beroepsonderwijs. Naast Pyntago biedt het Eemklooster ook ruimte aan de Pioneer DJ-school, waar de nadruk meer ligt op het leren ‘draaien’ van muziek.

Paarden
Mocht iemand binnenkort paardenhoeven horen klepperen op de binnenplaats van het Eemklooster, dan moet hij niet raar opkijken. De goed geoutilleerde audiostudio Kox en Ramak heeft namelijk als bijzondere specialisatie het vervaardigen van dressagemuziek, de muziek voor kür- en dressuurpaarden. De kürmuziek van Olympisch Zilver-winnaars Adelinde Cornelissen en Patrick van der Meer, komt uit de stal van Kox en Ramak. “Daarnaast maken we geluid voor tv-commercials, websites, doen we voice-overs en sounddesign. Je komt ons werk tegen in commercials van PME, KLM of bijvoorbeeld bandenmerk Bridgestone”, vertelt Ramak.

Magie
“We zijn gewoon via de website in het Eemklooster terechtgekomen. Maar vanaf het moment dat ik mijn voet over de drempel zette, wist ik: ‘dit is het’. Als je hier zit, dan gebeurt er wat met jezelf en met je bedrijf, het is lastig uit te leggen. Anderen kijken anders naar je organisatie, maar je gaat ook anders naar jezelf kijken. Als je business hier in het klooster niet loopt, ligt het in ieder geval niet aan de omgeving! Ik denk dat het klooster een magische mix biedt, ik noem het Creatieve Rust. Het is een uitstekende voedingsbodem voor creatieve bedrijven. Dus ik hoop dat er nog meer zullen komen. Wat ons betreft zijn bedrijven in de multimedia, muziek en evenementenhoek van harte welkom.”

Aan die uitbreiding draagt Ramak overigens zelf zijn steentje bij. Dankzij zijn inspanningen vestigt de bekende VJ Lotte-Z zich binnenkort ook in de kelder van het Eemklooster. Lotte is trainer op het meest gebruikte VJ-softwareprogramma en ze gaat in haar nieuwe ruimte workshops geven aan toekomstige VJ’s.

En ondertussen kijken ondernemers binnen het klooster ook goed naar elkaar. Zo blijkt de aula, waar tegenwoordig dansschool A-Dance gevestigd is, ook heel geschikt voor DJ-masterclasses met bekende artiesten en dus grotere groepen. Buiten hoor je niet veel van al die muziek, maar reken erop dat je nog veel gaat horen van het klooster.”

 

www.prodjschool.nl

www.pyntago.com

www.koxenramak.nl

www.visualmusicacademy.nl

 

www.facebook.com/PioneerDJSchool

www.facebook.com/PyntagoNL

www.facebook.com/koxramak.nl

Alle Huurders