“Als ouders hier over de drempel stappen, ervaren ze dat als een warm bad. Dat zeggen ze altijd weer,” vertelt Marjolijn Wolsink. Ze is oprichtster en directeur van Kinderopvang Panta Rhei, de oudste huurder in het klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem. Sinds 1997 is de kinderopvang en BSO op antroposofische basis gevestigd in de zuidvleugel van het pand, dicht tegen het bos en het enorme sportveld aan.

Rondom het sportveld liggen bossen en heuvels. Kinderen sluipen en jagen achter elkaar aan of spelen verstoppertje rond de oude schuur.  Even verderop zitten een paar blagen op skelters elkaar op de hielen. Binnen de omheining wroeten kleintjes onbekommerd in het zand terwijl anderen de plantjes water geven. “Die enorme buitenruimte waar kinderen naar hartenlust ravotten en spelen, was voor mij de doorslaggevende reden om destijds de kinderopvang in het klooster te vestigen. Niet alleen maar een pleintje of tuintje. Het past heel goed bij onze opvatting over wat kinderen nodig hebben. Computers, televisies of cd-spelers zal je bij ons niet vinden. Die hebben kinderen thuis wel. Hier bieden we ze juist andere activiteiten aan.”

Panta Rhei betekent ‘alles stroomt’. Een duidelijke verwijzing naar de antroposofische roots van de kinderopvang. Immer durende ontwikkeling, daar draait het om: “Je ben niet zomaar op aarde,” licht Marjolijn het gedachtengoed toe. “Ieder mens heeft iets te leren in het leven. Dat begint al als  je kind bent. Wij willen voor kinderen de omgeving bieden waarin dat het beste kan. Dat vertaalt zich in hoe wij kinderopvang aanpakken.”

Aandacht
“Veel van wat wij doen of laten, zou je kunnen vatten onder het begrip ‘aandacht’. Ooit liep ik stage bij een kinderopvang en daar werden de bordjes voor het eten door de leidster over de tafel gezeild. Wat gebeurt er dan? Kinderen gooien die bordjes gewoon terug. Maar dát mag dan niet. Verwarrend toch? Of je ziet een leidster links een kind een hapje geven terwijl ze rechts in gesprek is met een collega over haar leuke vriend waar ze ’s avond mee uitgaat. Dan heb je géén aandacht. Maar je kunt ook met aandacht een boterham smeren of de tafel dekken. Zo willen we dat hier doen.”

Zelf
Elk kind is anders en dus is het leerproces van elk kind anders. Voor die individualiteit biedt Panta Rhei alle ruimte. “Een kind dat nog niet kán zitten, moet je niet proberen te laten zitten. Dan dwing je iets af waar het kind nog niet aan toe is. Een kind dat kan zitten, krijgt veel meer prikkels, omdat het verder om zich heen kan kijken. Als het kind zover is, geeft het dat zelf aan. Een kind dat huilt, hoef je niet bij het minste of geringste uit de wieg halen. Dan ontneem je het kind de eigen verantwoordelijkheid. Natuurlijk laten wij een kind niet aan z’n lot over. Maar als een kind ligt te huilen, zetten we bijvoorbeeld eerst iets in de wieg,  zodat het kind de aandacht kan verleggen.

Wakkerder
In de ruim zestien jaar dat Marjolijn leiding geeft aan Panta Rhei heeft ze kinderen zien veranderen. “Kinderen zijn wakkerder tegenwoordig. Ze vragen meer. Ze zijn onrustiger. Dat begint denk ik al in de baarmoeder. Daar dringt de onrust van de samenleving – er is heel vaak muziek bijvoorbeeld – zich aan hen op.
Wij waken hier over de rust. De leidsters zingen regelmatig, maar we zetten bijvoorbeeld geen cd’tje op. We willen ze het ware bieden: als je samen zingt, hoor je dat niet alleen, maar je ziet ook de mimiek, de gebaren. Dat mis je allemaal als muziek uit een kastje komt.

Gulden snede
“Dit pand past heel goed bij ons. Het is groot, toch verzuip je niet. Het is ontworpen op basis van de gulden snede, daardoor heeft het ondanks haar omvang een menselijke maat. Veel antroposofische gebouwen zijn wat lager, om een vorm van omsluiting te bieden. De ruimtes in het klooster zijn hoog, maar door de verhoudingen blijft het toch prettig.

In 1997 toen we er net zaten, waren er nog ongeveer 50 nonnen. Ze waren heel blij met onze komst. Het klooster is gebouwd voor onderwijsdoelen. Voor kinderen dus. Maar een tijd voor onze komst was de school gesloten. Toen wij terugkwamen was het of het pand een stukje van zijn ziel hervond. De nonnen kwamen regelmatig voorlezen op de groepen. We gingen altijd tijdens de feestdagen bij ze langs met paastakken of lampionnen. Op een zeker moment werden de nonnen te oud om voor te lezen, maar we zijn altijd langs blijven gaan, tot ze in 2009 vertrokken.”

Crisis
Door de economische crisis zijn veel mensen hun baan kwijt geraakt. “Wij merken daar wel iets van, maar toch vallen voor ons de effecten erg mee. En ik heb het gevoel dat de economie weer aantrekt. Mensen die stopten met kinderopvang omdat ze geen werk meer hadden, komen nu weer terug. Ze hebben weer werk gevonden. Op dit moment zijn er alleen nog gaten op de woensdag en de vrijdag. De andere dagen zitten we vol.

Na de zomervakantie gaat Panta Rhei uitbreiden. In samenwerking met de vrije school in Schuilenburg opent daar een kinderopvang en BSO met 4 lokalen aan de Romeostraat.

 

Onbekommerd buitenspelen, dát kan door de locatie in het Klooster

Onbekommerd buitenspelen, dát kan door de locatie in het Klooster

 

Rust als een warme deken. Geen schermen en lawaai.

Rust als een warme deken. Geen schermen en lawaai.

 

 

 

Alle Huurders