Wie in het Eemklooster permanent serene stilte verwacht, staat een verrassing te wachten. MBO-Amersfoort huurt namelijk een grote vleugel in het Eemklooster, waar ze aankomend soldaten en onderofficieren opleiden maar ook medewerkers voor de toeristen-, recreatie- en evenementenbranche. “Een uitstekende mix”, vertelt clustermanager Rob Texier.

De opleiding Veiligheid en Vakmanschap bereidt zo’n 165 jongens en 10 meisjes voor op carrières bij onze landelijke strijdkrachten. De opleiding Toerisme en Recreatie leidt op voor banen bij reisbureaus en reisorganisaties maar ook evenementenbureaus. “Deze twee populaties zijn complementair aan elkaar. De ‘groenen’, zoals de pre-defensiestudenten worden genoemd, zijn heel fysiek ingesteld, ordelijk en voor 90% man, de toerisme- en recreatiestudenten zijn voor 90% vrouw, losser in de omgang en meer creatief bezig. Misschien mengen ze wel zo goed omdat ze zo verschillend zijn. De groenen zijn de enigen waarbij een docent “Dag meneer!” hoort, op het moment dat hij de klas inloopt”, grijnst Texier.

Thumbnail van Volop mogelijkheden in het Eemklooster
Voor ons zou het leuk zijn als er een organisatie op het gebied van outdoorsport aanhaakt.

Kleinschalig
De eisen aan gebouwen in het onderwijs veranderen sterk. “Het onderwijs is steeds meer gericht op samenwerking met het werkveld. We investeren niet makkelijk meer in dure apparatuur die in het werkveld gebruikt wordt, maar gaan liever samenwerkingen met bedrijven aan waar die apparatuur al staat. Daarmee worden de eisen aan je huisvestiging ook anders. We passen makkelijker ergens in. Flexibiliteit is steeds belangrijker én kleinschaligheid, sfeer.” Ook de IT-infrastructuur wordt steeds belangrijker, vertelt Texier. “Onze defensieopleiding krijgt komend jaar een module ‘virtual battle space’. Op zware computers moeten studenten leren omgaan met verschillende gevechtsscenario’s. De computers zijn via een extra beveiligde glasvezellijn verbonden met defensie. State of the art, techniek dus, die een goede IT-infrastructuur vereist.”

Dansen
Ook binnen het klooster heeft het MBO-Amersfoort partijen gevonden waarmee nu wordt samengewerkt. “Dansleraren van A-Dance, die al lesgeven op de sportacademie in de Bokkeduinen, gaan nu ook een stukje van het curriculum van de recreatieopleiding vullen. Dat past natuurlijk prima bij de opleiding van animatiemedewerkers in resorts of op campings.” Ook de marketing- en positioneringsdeskundigen van idity leveren een bijdrage. “Ze leren studenten van de Evenementenopleiding hoe positioneren van hun evenementen in de praktijk werkt. Daarnaast krijgen leerlingen wat onderwijs in grafische vormgeving.”

Veilig
Het belang van een gebouw voor een opleiding is groot en Texier is heel gelukkig met de plek in het Eemklooster. “Wij hebben nu een aantal opleidingen mooi bij elkaar zitten. Horeca in het naburige Leerhotel, het Eemklooster voor defensie en toerisme en op sportpark de Bokkeduinen zit behalve onze blauwe opleiding, die aansluit op de politieacademie ook de Sportacademie. Wij merken dat de studenten de kleinschaligheid enorm op prijs stellen. Hier in het klooster voelen ze zich veilig. Je ziet elkaar en kent elkaar. Dat komt de sfeer op de opleiding zeer ten goede. Er zijn een paar studenten die vinden dat onze ruimtes een jaren-50-gevoel hebben, maar de meeste vinden het een gaaf pand. Zeker bij het kiezen van een opleiding is een pand van belang. Studenten vinden het moeilijk om het onderwijs te vergelijken, maar panden zijn natuurlijk heel makkelijk vergelijkbaar.”

Wensenlijst
Als het aan Texier ligt, wordt de samenwerking verder uitgebreid naar nieuwe Eemkloosterlingen. “Voor ons zou het leuk zijn als er een organisatie op het gebied van outdoorsport aanhaakt of een evenementenorganisatie. Hoe meer aansluiting op het werkveld, hoe beter.”

Alle Huurders