Hiphop, breakdance, streetdance, paaldansen, bij A-Dance kom je niet voor de eerste pasjes van de Weense wals of quickstep. Urban is het sleutelwoord. Moderne dansen die passen bij deze tijd.

Het aanbod is ook niet beperkt tot dans. Ook martial arts (en dan met name wushu, in de volksmond vaak aangeduid met kungfu) en yoga passen prima in het palet van A-Dance. “De overeenkomst is dat zowel dansen als martial arts kracht, coördinatie, focus, lenigheid en flexibiliteit vragen”, vertelt Adam Woods, kapitein op het A-Dance-schip. “Op mijn 18e was ik zo ritmisch als een stoeptegel”, lacht Adam als we hem vragen naar zijn historie. De Fries van geboorte, deed de CIOS in Heerenveen toen hij op zijn 18e in aanraking kwam met hiphop. “Ik was verkocht! Vanaf dat moment wilde ik per se leren hoe je jezelf zo tot uitdrukking kunt brengen. Dus ik heb me er met volle overgave op gestort en zie hier …”

Thumbnail van Dans-walhalla van Amersfoort
Op mijn 18e was ik zo ritmisch als een stoeptegel

De passie voor dans zit diep bij Adam. Als hij met je praat is hij de rust zelve, maar het leven spat van zijn gespierde lijf af. “Ik ben een soort SpongeBob, ik wil alles doen, proberen en opslorpen. Het leven is er om zo veel mogelijk ervaringen op te doen en te delen met anderen. Met A-Dance willen we een plek zijn waar mensen waardevolle ervaringen opdoen, waar ze hun grenzen verleggen. Dans en sport zijn tools waarmee mensen leren van elkaar en elkaar stimuleren, waar ze groeien. Door dans en sport krijg je inzicht in jezelf. Dat geeft blijdschap en hoop, het maakt de wereld mooier. Daar dragen we in het bedrijf allemaal op onze eigen manier aan bij.”

Dat Woods weet hoe hij ergens moet komen, wordt duidelijk als hij vertelt over wat hij inmiddels heeft bereikt. De vestiging van A-Dance in het Eemklooster is de tweede vestiging. Twaalf jaar geleden begon hij voor zichzelf als dansdocent. In 2004 ging hij een partnerschap aan met Marit van Beek, oud wushu-kampioene, die de martial arts-lessen ging verzorgen. Ongeveer gelijktijdig opende de eerste vestiging van A-Dance in de Van Bekkum-hal in Amersfoort-Noord.

Met zijn hiphopteam deed hij al een aantal keren mee aan het wereldkampioenschap hiphop. De laatste keer in 2012 in Las Vegas. Het team werd 13e. “Als je wilt winnen, moet je je daar echt volledig op kunnen focussen, en door de nieuwe locatie in het Eemklooster is dat er nu niet bij. Maar deelnemen is op zichzelf al een fantastische en leerzame ervaring. Als de rust weer wat is weergekeerd gaan we kijken of we een podiumplek kunnen gaan veroveren.”

Feest
Zo’n tweeëneenhalf jaar geleden begon de zoektocht om een nieuwe locatie te vinden aan de zuidkant van Amersfoort waar nog meer activiteiten en disciplines onderdak zouden kunnen vinden. Via Olaf Ramak van muziekschool Pyntago [link], kwam hij in het Eemklooster terecht. De hoge en lichte aula met een aangrenzend lommerrijk terras, waren precies wat Woods en Van Beek zochten. “Dit plekje is mooi, zo mooi dat het ook heel geschikt is voor kinderfeestjes, een bedrijfsfeestje of om bijvoorbeeld masterclasses te geven voor grotere groepen. Je kunt ook denken aan workshops, seminars of kleine voorstellingen, het kan hier allemaal. Onze ruimte kan zo’n tweehonderd mensen aan, dus ruimte zat voor een leuk feest. We hebben zoveel mogelijkheden met dans en martial arts, dat we altijd tot een leuke invulling kunnen komen. Of het nu een vrijgezellenfeest met paaldanstry-out is of een biodanza-workshop, iedereen is welkom.”

Walhalla
“Het Eemklooster geeft rust, maar is niet bedompt. Er hangt hier hele goede energie. Dat werkt aanstekelijk. Partijen die in het klooster zitten, zoeken elkaar op”, is de ervaring van Woods tot op heden. “Hier zitten ondernemers met een maatschappelijk hart, waarbij drive en creativiteit duidelijk de boventoon voeren.”

Natuurlijk zijn er nog wel verbeterpunten. “We zijn niet zo zichtbaar. Ons klooster is wat weggestopt, Amersfoort plukt nog niet ten volle de vruchten van wat hier in het klooster allemaal te beleven is. Ook op het terrein zelf kan de bewegwijzering beter, maar we slaan de handen hier in elkaar en dus gaan we het oplossen. En je kunt hier gratis parkeren, dát is een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld het centrum. Als mensen de weg naar ons plekje in het Eemklooster eenmaal gevonden hebben, vergeten ze dat nooit meer. Dit is toch het Walhalla van Amersfoort.”

Alle Huurders